Nëse lahesh këtu, vdekjen e ke të sigurt

  • October 12, 2018 11:00
  • Fun

Gjatë vitive të 40 të shekullit të kaluar, Mayak, fabrika sekrete ruse për prodhimin e armëve bërthamore, është bërë për të bërë plutoniumin për projektin sovjetik të bombës atomike

Kjo fabrikë që qeveria ruse me shkathtësi e fshehu, dhe madje 50 vjet më vonë, Boris Jelcin e shpalli zonë të hapur. Kur kjo u bë e njohur, studiuesit perëndimorë të cilët kanë ardhur në këtë rajon e shpallën këtë liqen të bukur si vendi me normën më të lartë të ndotjes në botë. Dhe kjo është edhe më tej.

Pasi u bë një vend për shkarkimin e mbetjeve radioaktive, jo vetëm që liqeni është ndotur, por edhe dhe zonat përreth, ajri dhe uji.

Ka pasur një rritje të kancerit me 21 për qind, 25 për qind më shumë tek fëmijët që janë lindur me defekte dhe 41 për qind më shumë njerëz kanë marr leukimi.

Loading...